Hírlevél

E-mail:

Híreink

Csíksomlyói búcsú 2015 Pünkösdi program Erdélyben
2015 csíksomlyói búcsú pünkösdi programja A csíksomlyói búcsú nagymiséje Pünkösd szombatján, 2015 május 23-án a csíksomlyói, Kis- és Nagysomlyó hegyek közötti nyereg, Hármashalom oltáránál 12:30-kor ...

Ezer Székely Leány Napja 2014, erdélyi program és szállás Csíksomlyó közelében
Ezer Székely Leány Napja 2014, Erdély egyedi kulturális programja Ezer Székely Leány Találkozó 2014 alkalmából, erdélyi szállás foglalása  i t t Csíkszereda és Csíksomlyó a hagyományos helyszí ...

I. Erőss Zsolt teljesítménytúra, 2014
Erdélyi túra a Hópárduc emlékére I. Erőss Zsolt teljesítménytúra, 2014 Minden évben megszervezett erdélyi teljesítménytúrával kíván emléket állítani egykori túratársuknak, Erőss Zsolt hegymászónak, ...

Kapcsolat

Aranypatkó Vendégház 537203 Csíkvacsárcsi
(Vacaresti) 248 szám
Hargita megye (jud. Harghita)
Románia

Email:
office[kukac]aranypatko[pont]ro


Add a StartlaphozShare on Facebook

Erdélyi program ajánlat

   Programok, bakancsos gyalogtúra és autós túra útvonal,                erdélyi, székelyföldi látnivalók.

Székelyföld, Erdély történelmi tájegységének turisztikai látványosságai, látnivalói és nevezetességei könnyen elérhetőek, általunk ingyenesen ajánlott, erdélyi, székelyföldi programok keretében. Egy erdélyi nyaralás alatt több kirándulás, utazás vagy akár gyalogtúra szervezhető különböző túraútvonalakon a székelyföldi, erdélyi látnivalókhoz. Székelyföldi kirándulás és egyéb erdélyi program lehetőségeket illetve ezen erdélyi szállás kényelmét összes vendégünk nagyra értékelte.

Erdélyi, székelyföldi autós túra programok, útvonalak :

Autós túra 1. nap: Csíkvacsárcsi - Madéfalva Siculicidium 1764 – (mûemlék) - Csíkszereda Millenniumi-Templom (tervező Makovecz), Mikó vár (múzeum), Zsögödi Nagy Imre képgaléria, Basilica Minor csíksomlyói kegytemplom - Gyímes vidéke Fügés-tetõ, Gyímes völgye, Ezer éves határ - Rákoczi vár - Csíkszépvíz Szent László szobor, katolikus és örmény  templomok – Csíkszentmihály  (erődtemplom 1448) – Csíkvacsárcsi (kb. 130 km)

További részletek

Rengeteg kirándulási, túrázási lehetőség van Hargita megyében : Hargita hegység, Csíki-havasok, Gyergyói-havasok és Kelemen-havasok túraútvonalain.

Erdélyi gyalogtúra útvonalak, székelyföldi bakancsos gyalogtúra ajánlatok, természetjáróknak hargitai túraútvonalak, túrázási lehetőségek :

1.) Harom vára (870 m)
  Mai gyalogtúránkon a zsögödfürdõi borvíz csorgója mellõl indulunk jobbra és a kék pont jelzést követjük lassan emelkedve, a hétvégi villanegyedben épült házak közt.  Egy idő után észak fele tekintve jó rálátást kapunk a Kisvár-tetőre, ahol hajdanán szintén egy még ismertebb zsögödi vár állot (Kisvár), továbbá a Somlyó hegyére, Csíkszeredára és szép idő esetén ellátunk akár a Hagymás-hegységig.

A túra útvonalán, a hétvégi házak elmaradnak, már csak egy ösvényen  gyalogolva követjük a kék pont jelzést a Szécsény (É) felől idáig vezető erdei útig, ahol kék háromszög váltja fel, majd egy fél kilométer után balra betérünk az erdőbe (N46° 19.196' E25° 47.146').  Egy meredek kapaszkodó következik a sűrű erdőben ami szerencsére nem tart sokáig és máris megérkeztünk gyalogtúránk végéhez a Haram vár romjaihoz.


Orbán Balázs: A Székelyföld leírása

"Ezen Rejtékvölgynek nevezett hegykebel hátterében a magas Haram-mal egybefüggésben levõ kúpalaku kerekdomb tünik fel, melyet Várhegynek neveznek. Ezen erdõnõtte (nyiressel kevert fenyves) büszke orom tetején vár állott hajdan, melynek még ma is jelentékeny maradványai mutatkoznak. A hegy oldala oly meredek, erdõvel oly sürün van benõve, hogy csak kerülõ uton, a nyugati oldalon levõ hegynyakon lehet tetejére feljutni, de itt se minden baj nélkül, mert ez oldalról is egy látszólag emberkéz által lemetszett 8–10 ölnyi magas sziklafal mered fel, melyen keskenyen bevésett, veszélyes ösvény huzódik fel.E sziklafal karajára van fektetve a várfal, mely még most is 4–5 láb magasságban bontatlan szilárdul áll. E fal tojásdad alakban folyja körül a hegynek 300 lépés kerületü, ily alaku fennlapját. A fal mindenütt a hegy meredeken lehanyatló ormára levén fektetve, sánczra se szükség, se hely nem volt. A vár beltere most is szabályszerüleg körülsánczolt (a falakon belül) kiemelkedéssel bir, s oly sürûn van apró fenyõbokrokkal benõve, hogy oda behatolni alig lehet, a nélkül, hogy a hegyes csereklyék (fenyü lapu) össze ne vérezzék s szemit kiszurással ne fenyegessék.E vár fekvése a csaknem megközelithetlen hegyormon nagyon erõs, elhelyezése pedig oly sajátságos volt az elrejtett, csak Zsõgõdrõl látható hegykebelben, hogy az a hegyek ormai felett átpillantást engedett Al- és Fel-Csíkra, a zsõgõdi szoros felett õrködhetett a nélkül, hogy láttatott volna. E vár egyik lánczszeme volt a Hargita keleti oldalán levonuló várlánczolatnak, mely a fennebb fekvõ csicsói várral (melyrõl késõbb), az alatta levõ zsõgõdi várral (Kisvártetõ), a Nagy-Somlyón levõ Sóvárral és ez által a tusnádi szoros torkolatánál feküdt csíki Bálványos várral volt láttani egybeköttetésben. A várhegy déli aljában szép kis térség van, melyet Deszkás csûrnek neveznek. E terecske felsõ végében valamely kerek épületecskének látszanak alapfalai. A falvonalon belül üreg van, s azért azt a vár kutjának tartják s ugy is nevezik." 

További részletek

Foglalás

Google PageRank